Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

informaatio

yleisesti darlow tauti asukkaat pelaaminen liity

Lyhyesti

 • Roolipelaaminen tapahtuu vieraskirjassa. 
 • Kirjoittaessa pelaaja saa itse päättää aika- ja persoonamuodon.
 • Pelissä pyritään realismiin. 
 • Hyvät käytössäännöt tulee pitää mielessä sivuilla.
 • Sivuilla saattaa esiintyä raakaa sisältöä, ikäraja 15.

Ohjeet

Morbus on vieraskirjapohjainen roolipeli, eli pelaaminen tapahtuu yhdessä vieraskirjassa, jossa kaikki pelaavat vuorollaan. Kun kirjoitat rooliasi, se kannattaa ensin kirjoittaa jonkinlaiseen kirjoitusohjelmaan, sillä suntuubi on kuuluisa viestien hukkaamisesta tai poistamisesta. Vieraskirjaan kommentoidessa lisäät pelaajanimesi kohtaan "Nimi", ja hahmosi nimen sekä senhetkisen sijainnin rooliviestin alkuun. Rooliviestin alkuun tulee myös mainita kaikki mahdolliset varoitukset sekä muut kommentit. 

Kirjoittaessa pelaaja voi itse päättää aika- ja persoonamuodon. Parhaimmat muodot ovat joko minä- tai hän-muoto, sekä preesens tai imperfekti. Ne ovat helpoimpia kirjoittaa sekä lukea. Vältä muotojen liiallista vaihtelua, mutta tietenkin sitä saa vaihtaa jos toinen tuntuu helpommalta. Rooliviestillä ei ole mitään vähimmäispituuksia, mutta yritä kirjoittaa tarpeeksi, että vastapelaajallasi on jotain, mihin vastata. Pituutta rooliviestiin saa esimerkiksi kuvailemalla ympäristöä tai esimerkiksi hahmon ajatuksia. 

Morbuksessa pyritään (semi)realismiin. Kyseessä on dystopiamainen, pelottava ja vaarallinen tilanne, jossa hahmojen tulee todella kamppailla selviytymisestään. Älä siis pelkää viedä hahmojasi vaarallisiin tilanteisiin, joista he eivät välttämättä selviydy täysin koskemattomana. Pidä myös mielessä hahmojen tavaraluettelot, eli jos hahmollasi ei ole tavaraluettelossaan esimerkiksi käsiasetta, ei hän voi pelissä vain vetää sellaista takataskustaan. Tietenkin hän voi löytää sellaisen, mutta pidetään peli tässäkin realistisena. Jos haluat laajentaa hahmosi tavaraluetteloa, älä pelkää etsiä pelissä erilaisia tarvikkeita. Jos haluat, voit vaikkapa kirjoittaa ns. yksinpelin tai tarinan, jossa hahmosi löytää jotain. Samassa viestissä kannattaa myös ilmoittaa, jos haluaa lisätä jonkin tietyn asian hahmon tavaraluetteloon.

Realismiin kuuluu myös se, etteivät kaikki välttämättä selviydy Darlow'n haastavissa olosuhteissa. Hahmon tappaminen on siis sallittua, ja jopa joskus kannustettua Morbuksessa. Jos siis menetät vaikka intosi tiettyyn hahmoon, älä pelkää heittää sitä keskelle hullujen laumaa, tai vaikkapa sotimaan jotain jengiä vastaan. Uusia selviytyjiä voi aina tehdä lisää, eikä myöskään haittaa jos hahmomääräsi menee välissä nollille, kunhan ilmoitat jos olet vielä jatkamassa. Tietenkään kaikkia ei tarvitse tappaa, siinä saattaa mennä ilo niin itsellä kuin toisellakin. Kannattaa löytää tässäkin asiassa tasapaino, ja tehdä niin kuin itse tuntee parhaimmaksi. 

Elämän kiertokulkuunhan liittyy myös kuoleman lisäksi syntymä. Raskaus on sallittua Morbuksessa, ja sitä voi halutessa myös vähän nopeuttaa - onhan tämä kuitenkin vain roolipeli, jossa voimme ottaa hiukan luovia vapauksia tälläisten asioiden kohdalla. Raskaudesta ei tarvitse kysyä erikseen lupaa, kunhan ilmoittaa jos niin käy, että ylläpito voi auttaa hahmojen ikäännyttämisessä. Jos raskauksia alkaa ilmestymään kauheasti, saatetaan tätä asiaa kuitenkin muuttaa. Vauvoja ei aleta pelissä noin vain ikäännyttämään, joten ne kannattaa pitää NPC-hahmoina. 

Morbus pyrkii olemaan yksityiskohtainen, mielenkiintoinen ja kehittyvä roolipeli. Sivuilla on paljon tekstiä, jota pyritään rakentamaan ja päivittämään pelin kulkiessa. Jos siis et ymmärrä jotain, jokin asia kuulostaa yhtäkkiä uudelta, tai et vain löydä johonkin vastausta sivuilta, älä pelkää kysyä! Chatista saa luultavasti aina apua, ja vieraskirjaan voi aina laittaa viestiä. 

Pelin kulkiessa olisi hyvä päivittää hahmojesi tietoja. Jos hahmosi esimerkiksi saa pelissä suuren haavan, josta jää arpi, siitä olisi hyvä mainita esimerkiksi hahmon ulkonäön tiedoissa. Jos olet pelannut hahmollasi paljon, voit myös kertoa mitä sille on tapahtunut sen menneisyydessä. Myös hahmojen välisiä suhteita olisi hyvä päivittää hahmosivulta löytyvään "Suhteet" -osioon. Voit ilmaista hahmosi mielipiteen toisesta hahmosta esimerkiksi minä -muodossa. jos niin haluat. 

Aika kuluu pelissä omaan tahtiinsa. Roolipelin sivulta löydät laatikon, jossa lukee "Vuodenaika", ja siinä kerrotaan mitä aikaa eletään. Hahmot toki ikäännytetään vuoden aikana niiden syntymäpäivänä ylläpidon töiden helpottamiseksi, mutta peli kulkee omaa tahtiaan. Vuodenaikaa muutetaan sitä mukaa, kun pelit kulkevat. Tarvittaessa voidaan tehdä pieni hyppy ajassa, mutta siitä ilmoitetaan erikseen. 
 

Säännöt

 • Ikäraja 15
  Morbuksessa saa esiintyä raakaa sisältöä terveen järjen ja hyvän maun rajoissa. Kukaan ei varmastikaan halua lukea kauhean raakaa tekstiä, joten liiallisiin yksityiskohtiin ei tarvitse mennä. Kaikesta raa'asta sisällöstä tulee myös varoittaa peliviestin alussa. Sivuilla liikutaan ja pelataan omalla vastuulla. 
   
  • Kysymme pelaajan ikää hahmolomakkeessa. Sinun tulee olla rehellinen, sillä haluamme että pelaajat noudattavat ikärajaa. Jos myöhemmin tulee ilmi, että pelaaja on valehdellut tässä ja on alle 15-vuotias, seuraa tästä mahdollisesti erotus. Jos olet esimerkiksi paria kuukautta vailla 15-vuotias, se ei haittaa. 
    
 • Hyvä käytös
  Kunnioitetaan muita, ja pidetään hyvää ilmapiiriä yllä. Hyvään käytökseen kuuluu myös se, että turha kiroilu ja muu epäkunnioittava puhe jätetään mahdollisimman vähäiseksi. Pelaaminen on paljon hauskempaa mukavassa porukassa! 
   
 • Yleiset roolipelisäännöt
  Tämä koskee lähinnä munchausta, autohittaamista ja metapelaamista. Eli hahmosi ei voi olla voittamaton, et voi pelata muiden hahmoilla, eikä hahmosi voi tietää kaikkea mitä sinä pelaajana tiedät. Sen lisäksi hahmosi ei voi teleportata tai jakaantua, eli se ei voi noin vain hypätä pelialueen toisesta päästä toiseen, eikä se voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan.
   
 • Aktiivisuus
  Pyri pelaamaan mahdollisimman aktiivisesti. Tietenkin elämässä voi tulla kiireitä, ja joskus ei vain ole inspiraatiota - tämä on täysin ymmärrettävää! Mitään aikarajoja vastaamiseen ei ole, mutta jos sinusta ei kuulu pariin kuukauteen, sinut voidaan poistaa. Vaikka et pelaisikaan hetkeen, kannattaa siis käydä sentään chatissa pyörähtämässä silloin tällöin, jotta muut tietävät ettet ole vain kadonnut jonnekin. Lomaa saa aina jos sitä vain pyytää. 
   
 • Hahmoraja
  Morbuksessa saat luoda vapaasti hahmoja niin paljon kuin haluat, kunhan ne kaikki pysyvät aktiivisina peleissä. Hahmorajaa ei siis ole, mutta jos turhia hahmoja alkaa kerääntyä liikaa, ylläpito voi puuttua asiaan ja tämä asia voi muuttua. 


Pyritään täällä Morbuksessa siihen, että kaikki noudattavat sääntöjä ja siihen, ettei ylläpidon tarvitse alkaa jakamaan rangaistuksia.
 

< ylös >

©2019 mσrвus - suntuubi.com